У меня давно бы занос зимой на летней резине (так получилось по глупости). Я инстинктивно крутил руль в сторону заноса. Машина сделала 4-5 виляний влево-вправо (каждый раз руль в сторону заноса крутил) и выровнялась. Не знаю помог я или наоборот.
Вопрос: надо ли помогать машине с VDC (ESP) в случае заноса?
Якщо рульом НЕ крутити - система не працює, просто будете боком їхати поки не зупинитесь, самі або об щось

. Так що добре, що крутили.
Те що у Вас получилось аж 4-5 в основному заслуга заслуга літньої резини. Але і ваших 5 копійок там є. Типовий водій інстинктивно крутить руль з деякою затримкою. Через те і виникає ритмічний занос. Якщо його крутити вчасно і правильно - занос як правило вбивається на першому витку - занесло, вирівляли і поїхали дальше. Ідея в тому, що коли кузов машини вирівнюється, колеса повинні бути теж в аналогічному положенні. А воно без підготовки так не виходить - кузов стоїть рівно, а колеса ще дивляться в бік вже не існуючого заносу. От і получається нове виляння.
ЕСП цю помилку водія частково компенсує.
По хорошому, шукаєте інструктора і відпрацьовуєте вихід з ритмічного заносу на площадці. Якщо добре відпрацювати, то ритмічного заносу більше у Вас не буде і есп не потрібна. Але оскільки часом їдеш на машині втомлений, або можеш відволіктись на щось, то річ корисна.
Ну і останнє зауваження - чим менше щеплення коліс с дорогою, тим ЕСП меньше помагає. На чистому льоді і на не шипованій зимовій резині від неї помочі біля нуля - якщо сам рулем не викрутиш, то електроніка не сильно допоможе.