Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Юмор, приколы, секс, искусство, философия, религия, выбор товаров и услуг, гороскопы, игры, политика

Модераторы: exigo, Andr3y

Правила форума
Уважаемые пользователи!
Пожалуйста, соблюдайте правила раздела. Просьба уделять особое внимание лексике и не использовать мат. Спасибо.

Re: Вселенная, жизнь, разум (с) 8)

Сообщение Dragon » Пт дек 30, 2016 00:36

Як 30-річна доктор наук з України підкорює світ мутаціями ;)

У свої 30 років Ольга Броварець зуміла стати наймолодшим доктором фізико-математичних наук в Україні, здобути дві нагороди світового рівня і міжнародну славу.

Після того, як Ольга разом зі своїм науковим керівником Дмитром Говоруном завоювала престижну міжнародну нагороду Scopus Awards Ukraine 2016, про неї активно заговорили. Молодій науковчині вдалося спростувати наявні в суспільстві стереотипи. Більшість українців уявляли докторів точних наук виключно як статечних сивобородих дядечок, талант котрих заритий через брак фінансування. Ользі ж у молодому віці вдалося вийти на міжнародний рівень. На її дослідження, присвячені фізичним механізмам мутацій у ДНК, активно посилаються науковці всього світу і навіть ставлять експерименти, спираючись на отримані українцями теоретичні дані.
Нещодавно дівчині вдалося поповнити своє портфоліо знаною міжнародну нагородою для найвпливовіших науковців "Лідер науки України 2016. Web of Science Award" у номінації "Вчений України. За надзвичайні досягнення. Молекулярна біологія".
Наразі Броварець - провідний науковий співробітник відділу молекулярної та квантової біофізики Інституту молекулярної біології і генетики НАН України – зупинятися на досягнутому не збирається. Каже, нагороди надихають її і далі йти до мети.
Пані Ольга розповіла Depo.ua про початок свого шляху у науці, власні відкриття, вихід на світовий рівень та сексизм у науці.

Про дитинство

Я навчалася на відмінно і витрачала на навчання багато часу. Хоча й аскетичним моє дитинство не назвеш – захоплювалася художньою літературою, спілкувалася з однолітками. Мої батьки – викладачі. Тож коли мене не було на кого залишити вдома, брали з собою на заняття. Я спілкувалася з їхніми колегами, зі студентами. Це було, як кажуть психологи, виховання діями. Діти вбирають все, що бачать. У той період я зрозуміла, що бути викладачем – це не моє, а от наука мені цікава.
В ліцеї, у 10-11-му класі я вчилася у сильній групі. Всі цілеспрямовані, хотіли навчатися у престижних столичних вишах. Приходиш на навчання, потім консультації і факультативи, трохи вдома перепочинеш і знову вчитися.

Про біофізику

В університеті (КНУ імені Тараса Шевченка – ред.) навчалася на фізичному факультеті – розподілилася на кафедру молекулярної фізики. Бакалаврську роботу пішла виконувати в Інститут Амосова– там я моделювала роботу серця. Надихнулася тим, що фізіологічні особливості можна описати за допомогою фізики і математики. А на п’ятому курсі в нас почав викладати Дмитро Миколайович (Говорун – ред.): почалася біофізика найзагадковішої молекули живого – ДНК. Мені сподобався цей напрямок, і я почала власні дослідження. Результати приносила пану Дмитру. Він зацікавився: так у його відділі почала розвиватися нова тематика.
Я зрозуміла, що тут можна досягати успіху. Цей напрямок розвивається у багатьох країнах, тож можна конкурувати з іншими вченими. Дуже радує, коли на твої статті хтось посилається. Як маленька дитина – чекаєш, що ж там написали, як оцінили. Інколи цікавляться науковці з суміжних галузей. Наприклад, нещодавно нас процитували в міжнародній монографії, присвяченій еволюції. Завдяки публікаціям у закордонних виданнях з’являється багато співрозмовників, зав’язується спілкування.

Про скепсис до українців

Коли колегам розповідаємо, що публікуємо свої статті за кордоном, на нас часто-густо дивляться великими очима. Один хлопець каже: "Я б теж хотів публікуватися, але ж це великі гроші. Одна публікація - $400". Це мене вразило. "А ми от публікуємося у відомих видавництвах безкоштовно", - відповідаю йому. "Певно у вашій групі іноземці", - знизує плечима. Але ж ні, насправді нас тільки двоє українців… Для нього було відкриттям, що так можна. Навіть серед молодих науковців існують міфи, що безкоштовно твої роботи на заході нікому не потрібні.
Звісно, опублікувати першу статтю було нелегко. Тим паче, що ми обрали найпрестижніші видання. Коли в тебе немає імені, до тебе ставляться з великим скепсисом. Бувало, відмовляли, бувало, затримували на півроку. Рецензування було жорстким – нас навіть просили надіслати дані про програмне забезпечення, яке ми використовували. Сумнівалися, чи ми щось не вигадали. Обсяг відповідей на рецензії перевищував обсяг статей. Аби переконати рецензентів, що ми справді це зробили, причому зробили коректно, треба було дуже багато обґрунтовувати.
Але якщо є напрацювання, незважаючи на те, що ти з України, до тебе є довіра. Твої статті цитовані, результати використовуються іншими вченими. Останнім часом рецензії наших статей – більш прихильні...

Про своє відкриття

Раніше запропонували гіпотезу, що мутації спричинені неправильними парами основ ДНК. Неправильні пари імітують правильні і в подальших циклах поділу клітини призводять до неправильного синтезу білків, що й спричиняє проблеми в організмі. І от, було незрозуміло, як ці неправильні пари імітують правильні. Нам вдалося відкрити новий механізм перетворення (таутомеризації) неправильних пар, відповідальний за мутації. Раніше вважалося, що мутації виникають спонтанно як помилки програмування. Згідно з нашою моделлю, ці події запрограмовані в самій структурі молекули ДНК, а саме – в будові її основ.

Про ліки від раку

Зараз це більшою мірою фундаментальні дослідження. Але сподіваємося, що в недалекому майбутньому зможемо їх перевести у практичну площину – навчитися контролювати мутації в ДНК. Наприклад, підвищивши рівень мутацій, можна досягти запрограмованої смерті клітин, зокрема, уражених вірусом або раком.

Про еміграцію з України

Науковець – одна з наймобільніших у світі професій. На конференціях питають спершу, де ти працюєш, а друге – звідки ти родом. Людина може працювати в Німеччині, а бути родом з Франції. А потім набути досвіду і повернутися в рідну лабораторію. Ми б хотіли співпрацювати із західними колегами, це би розширило наш світогляд. Було б цікаво поїхати постажуватися, обмінятися досвідом. Але поїхати з України назавжди мені б не хотілося – мені тут подобається, на рідній землі приходять в голову найкращі ідеї. Я хочу бути корисною власній країні. Щороку бачу позитивні зміни – вони надихають, підтверджують, що є майбутнє, в тому числі, й для науки.

Про зміни у науці

У фінансовій площині наразі непереливки. Наприклад, стипендії НАНУ, або Президента України, або Верховної Ради становлять близько 2 тис. грн. Розмір президентського гранту для кандидатів наук – 60 тис. грн., для докторів – 90 тис. грн. Гранти НАНУ становлять 45 тис. для кандидатів і 90 тис. грн для докторів на півтора роки. Є ще гранти для докторів віком до 45 років – це 150 тис. гривень. При цьому чимала частка суми йде на податки. Ці гроші не дають змогу науковцю купити устаткування чи поїхати на конференції. Щоб конкурувати із західними виплатами, їх треба збільшити у кілька разів. Наприклад, у Польщі щомісячна стипендія десь 30 тис. грн. А для наших науковців – це річна сума.
Щоправда, МОН започаткував гранти для молодих дослідників – 1 млн грн. на півтора роки. Їх здобувають на конкурсних засадах. Але якщо на заході від грантера вимагають статті, коротку анотацію та стислий фінансовий звіт, у нас - це стоси документації - писанина на 50-100 сторінок… Також хотілося б, аби детальніше оприлюднювали показники переможців конкурсу. Країна повинна знати, кого вона фінансує. Та й можливість налагодити горизонтальні контакти з’являється.
Є купа позитивних зрушень. Ми вже інтегровані в європейський грантовий простір. У нас є величезні можливості отримати гранти на дослідження, стажування. Потрібно цей шлях розвивати. Не жалітися на життя, а бути активнішими й дієвішими.

Про захист докторської

У 29 років захистила докторську дисертацію. Це було неочікуване рішення, і близьким про захист я нічого не сказала. Просто займалася наукою, публікувала статті. А перед літньою відпусткою директор Інституту сказала: Олю, давай затверджуй тему своєї докторської. Це було, як сніг на голову, адже щоб захиститися треба дуже багато працювати. 300-400 сторінок дисертації та стільки ж супровідної документації – рекомендації, відгуки тощо. На цьому етапі багато хто садить собі здоров’я, а от чи потрібно це, не факт, адже здебільшого читають лише автореферат. У мене був суцільний період безсонних ночей. Сиділа і думала – це можна було б стільки статей написати… Але все ж захистилася, отримала диплом. Дзвонить брат: "Ну чого ж ти мовчала? Ти захистилася?". А я так непевно відповідаю: "Ну, наче так".

Про перепони молодим вченим

В Україні діє правило п’ятирічного вікна – зазвичай докторську можна захищати не раніше, ніж через п’ять років після кандидатської. Щоб захиститися раніше, мені довелося отримувати дозвіл міністерства. Мені дозволили, але захист довелося пройти повторно в ХНУ ім. В.Н. Каразіна.
У мене були численні статті у міжнародних журналах, були всі нагороди для молодих вчених – від Президента до Кабміну. Але рішення все одно залежало від бюрократа. Не дуже розумію, навіщо чинити штучні перепони. Якось знайома скаржилася: "Написала дисертацію, підходжу до керівника. А мені кажуть: нам здається, ти ще не готова". Але ж людина відповідає усім вимогам... Захистилася без наукового керівника!
Стаж став тією скляною стелею, яка не дає молодим науковцям кар’єрно розвиватися. Часто діють негласні правила: "Доки молодий, попрацюй трішки на нижчій посаді". В нашому Інституті, до речі, діють чітко сформульовані правила: якщо є потрібна кількість статей, індекс Гірша (показник, що грунтується на кількості публікацій і їхніх цитувань – ред.) і ще кілька показників, людина може йти на підвищення.

Про сексизм

З боку чоловіків відчувається певна ревність – як же так… У нашій свідомості побутує, що жінка менш придатна для науки. В реальності жінка тягне подвійне навантаження: побутове та професійне. Період її становлення як науковця збігається з репродуктивним віком. Після декрету повернутися в науку важко. На заході є програми реінтеграції, щоб заохочувати жінок продовжити кар’єру після декретної паузи. В наших реаліях більшість керівних посад – за чоловіками. Робила доповідь на президії НАНУ – серед присутніх членів президії були одні чоловіки. Серед академіків НАНУ - 3 жінки на майже 200 чоловіків. Серед членів-кореспондентів НАНУ трохи краща ситуація – жінок близько 10%.
Мені пощастило, що директор мого Інституту академік НАНУ Ганна Валентинівні Єльська мене дуже підтримує. Підтримує і науковий керівник. Це надихає, я впевнююся, що на правильному шляху.

Про дітей

Поки сім’ї у мене немає. Орієнтуючись на досвід жінок-вчених, зрозуміла, що головні досягнення вони досягають у період до народження дитини. Далі прогресувати важче, адже треба присвячувати час родині. А в науці можна тижнями працювати до другої ночі. Зараз більш-менш належиш собі: можеш похарчуватися в кафе, а сили спрямувати на роботу. Деякі науковчині навіть вигадали слоган: "У спілкуванні головне не кількість, а якість". Це тому, що часу на родину їм катастрофічно бракує.
Але буває й інакше. Доньки Марії Склодовської-Кюрі любили спостерігати, як мама робить дослідження, а потім одна з них стала нобелівською лауреаткою.
Наразі у нас поняття щодо віку і народження дитини трохи зсунуті. Західні спеціалісти кажуть, що народити першу дитину у 35 – це нормально. Як на мене, батьки повинні бути успішними, щоб дитина могла ними пишатися. Та й у фінансовому плані хочеться дозволяти своїм дітям більше.

Про вільний час

У вільну хвилину намагаюся виспатися. Також займаюся спортом – він тренує лідерські якості та витривалість. Обожнюю плавати, але у природніх водоймах. Ходжу на групові заняття в спортклуб. Це теж момент соціалізації, можливість побути серед людей.
Ще мені подобається відвідувати оперні вистави. Нещодавно в опері була на концерті симфонічного оркестру Lords of the Sound, Національного духового оркестру України та хорової капели ім. Чубинського. Отримала величезне естетичне задоволення. Приходиш додому і відчуваєш, що теж хочеш чогось досягнути. Успіх інших надихає!

Про амбіції

Обидві міжнародні премії для нас були повною несподіванкою. Тепер хочеться ще активніше реалізувати свої задуми. Науковцями рухають амбіції, без цього успіху не досягнеш!..

http://www.depo.ua/ukr/life/yak-30-rich ... 2016170000
  • 0

Останній дракон ;) :uaflag4:
Dragon

Сообщение Dragon » Сб дек 31, 2016 10:04

Библиотека реформатора: что читать в 2017 году? ;)

Владислав Рашкован, на первой встрече книжного клуба VoxUkraine, представил свой список книг для тех, кто действительно хочет изменить нашу страну.

Главный посыл встречи Reforms night, которая состоялась в Киеве в ноябре, - многие реформы за последние три года не принесли результатов из-за того, что агентов государственных изменений было слишком мало и в целом они оказались неподготовленными. В итоге многие реформаторы ушли с госслужбы неудовлетворенные, не реализовав то, что задумывали. Но хуже всего, что новая плеяда агентов изменений, насмотревшись на опыт первой волны, боится заниматься евроремонтом государства.
Можно сложить руки и ждать следующих потрясений, чтобы открыть окно возможностей для Украины. А можно уже сейчас начинать готовиться. Что для этого нужно? Рекомендую начать 2017 год не с оливье, а с чтения книг. Настоящий реформатор должен принимать во внимание не только прогнозы будущего, но и опыт прошлого. Тогда он не повторит ошибок предшественников и будет четко представлять будущее страны.

Предлагаю разделить список книг из "библиотеки реформатора" на пять групп.

Первая группа - так называемый Liberal Arts Core.
Это список книг, который рекомендует Колумбийский университет для любого уважающего себя выпускника гуманитарного вуза. Книги нужны для общих знаний в области истории и развития общества.
В этот список входит "Библия", "История" Геродота,
"Илиада" и "Одиссея" Гомера, "Энеида" Вергилия,
"Диалоги" Платона, "Метаморфозы" Овидия,
"Левиафан" Томаса Гоббса, "Размышления" Марка Аврелия, "Письма Сенеки к Луцилию". Полный список рекомендованных книг можно найти здесь .

Вторая группа книг - о теории государственного управления. Эти книги важны для понимания изменения роли государства - от Древней Греции до современного мира, о функциях государства в замкнутых системах и открытом глобальном мире.
К этому списку можно отнести: "Государство"
Платона , "Политика" Аристотеля , "Государь" Н. Макиавелли , "Два трактата о правлении" Дж. Локка , "Об общественном договоре" Ж.-Ж. Руссо, "Загадка капитала: Почему капитализм торжествует на Западе и терпит поражение во всем остальном мире" Эрнандо де Сото, "Сильное государство", "Управление и мировой порядок в XXI веке" и "Государственный порядок" Френсиса Фукуямы , "Столкновение цивилизаций" С. Хантингтона , "Насилие и социальные порядки. Концептуальные рамки для интерпретации письменной истории человечества" Дугласа К. Норта , Джона Уоллиса, Барри Вайнгаста , "Культурный капитал и конец мультикультурализма" Х. Лоуренса.
Также в этот список надо включать такие книги, как "Никогда не сдаваться" У. Черчилля, "Искусство управления государством. Стратегии для меняющегося мира" М. Тэтчер, "Великая шахматная доска" З. Бжезинского, "Мировой порядок" Г. Киссинджера, "Економіка державного сектору" Д. Стиглица, "Чому нації занепадають: Походження влади, багатства та бідності" Дарона Аджемоглу, Джеймса Робинсона, "Конец власти. От залов заседаний до полей сражений, от церкви до государства. Почему управлять сегодня нужно иначе" М. Найма, "Следующие 100 лет" Дж. Фридмана, "Капитализм для народа. Либеральная революция против коррумпированной экономики" Л. Зингалеса, "Парадокс глобализации: демократия и будущее мировой экономики" Дэни Родрика, "Либерализм - это левая идея" Альберто Алесины, Франческо Джавацци, "Економічні інституції та демократична реформа" О. Норгаарда . Часть из этих книг уже издана на украинском. Многие планируются к изданию в 2017 году.

Любому реформатору должен быть интересен опыт стран, которые пережили масштабные реформы. Сейчас на слуху опыт реформ в Польше, Словакии, Сингапуре, Грузии, ЮАР. Поэтому в третью группу я бы прежде всего включил книги Н. Манделы "Довгий шлях до свободи", Л. Бальцеровича "800 днів. Коротка історія великої зміни 1989-1991", Ли Куан Ю "Из третьего мира в первый. История Сингапура 1965-2000", Гр. Кларка "Прощай, нищета! Краткая экономическая история мира", Л. Бураковой "Почему у Грузии получилось", В. Федорина "Гудбай, імперіє. Розмови с Кахою Бендукідзе", Е. Гайдара "Дни поражений и побед", Р. Шармы "Прорывные экономики", "В поисках следующего экономического чуда", И. Адизеса "Политические озарения".
Отдельно стоит выделить книги о реформах городов, такие как Роберт Клитгард и Рональд Маклин-Абароа "Коррумпированные города: практическое руководство по предупреждению и пресечению" и
Дж. Джекобс "Смерть и жизнь больших американских городов", "Місто стартапів" Бааса Беекмана (об опыте Амстердама), и "Країна стартапів" Дэна Сэнора (об опыте израильских городов).
Опыт удачных и неудачных реформ в Украине также уже проанализирован. Например, в книгах Андерса Аслунда "Велике Переродження", "Уроки перемоги капіталізму", "Україна: Що пішло не так і як це виправити", Сергея Плохого The Gates of Europe: A History of Ukraine. Стоит, наверное, также прочитать недавно изданные на украинском языке "Спогади" Павла Скоропадского.
На госслужбе важно понимать, что тебе придется иметь дело с трансформацией сложных систем - организаций, систем организаций, внутренних структур. Поэтому уверен, что современный опыт в этой области будет очень полезен.

К четвертой группе я бы отнес две книги Генри Минцберга "Стратегическое сафари. Экскурсия по дебрям стратегического менеджмента" и "Структура в кулаке. Создание эффективной организации". Также будут интересными книги Г. Нива "Организация как система", М. Бакингема "Сначала нарушьте все правила. Что лучшие в мире менеджеры делают по-другому", А. Аузана "Экономика всего. Как институты определяют нашу жизнь", Ф. Лалу "Открывая организации будущего", А. Остервальдера "Построение бизнес-моделей. Настольная книга стратега и новатора".
Опыт успешных трансформаций больших организаций раскрыт в следующих книгах: Э. Гроув "Выживают только параноики. Как использовать кризисные периоды, с которыми сталкивается любая компания", Л. Герстнер "Кто сказал, что слоны не могут танцевать? Жесткие реформы для выживания компании", Г. Шульц "Полный вперед! Как Говард Шульц вернул Starbucks душу".
Уверен, есть много других книг об изменениях в больших глобальных организациях, которые будут переведены на украинский в следующем году.

Последняя, но самая важная группа книг направлена на развитие ключевых компетенций агента изменений. Уверен, что каждый сильный управленец знает свои зоны профессионального развития. Но не каждый управленец - агент изменений. Тем более на государственной службе. Мне лично не хватало в коллегах и сотрудниках следующих компетенций и умений: лидерства, целеполагания и готовности принимать сложные решения, неадаптивности к статус кво, системного мышления, склонности к стратегированию и сценарному анализу, понимания важности управления коммуникациями, стремления к организационной эффективности, умения управлять изменениями, талантами и проектами, искусства вести переговоры и говорить "нет", склонности к сотрудничеству и умения управлять обещаниями и ожиданиями, мастерства публичных выступлений и понимания новых технологий. И конечно же, фокусирования на основных задачах без перфекционизма.
Какие книги позволят развить эти навыки? Вот далеко не полный список: Сунь-Цзы "Искусство войны", Ф. Клаузевиц "О войне", Д. О’Коннор "Искусство системного мышления", М. Смит "Как научиться говорить нет", Г. Кеннеди "Договориться можно обо всем", Н. Талеб "Черный лебедь", Э. Майклз "Война за таланты", Д. Дотлих "Темная сторона силы", Д. Гоулман "Эмоциональное лидерство. Искусство управления людьми на основе эмоционального интеллекта", А. Диксит "Теория игр. Искусство стратегического мышления в бизнесе и жизни", Д. Канеман "Думай медленно... Решай быстро", Д. Сазерленд "Scrum. Революционный метод управления проектами", К. Галло "Презентации в стиле TED. 9 приемов лучших в мире выступлений", П. Безручко "Как писать предложения и отчеты для первых лиц", А. Грант "Брать или отдавать", Т. Бен-Шахар "Парадокс перфекциониста",
Г. МакКеон "Эссенциализм", В. Тарасов "Искусство управленческой борьбы. Технологии перехвата и удержания управления", Р. Таунсенд "Сломай систему! Лекарство от управленческой изжоги", Ам. Сен "Идея справедливости", С. Назар "Путь к великой цели". Но, как говорит Бен Хоровиц в одноименной книге, "Легко не будет".

В этой группе я отдельно хочу выделить книги о новых технологиях, которые стоит прочитать реформаторам. Эрик Шмидт "Новый цифровой мир",
Н. Карр "Великий переход: что готовит революция облачных технологий", В. Майер-Шенбергер "Большие данные. Революция, которая изменит то, как мы живем, работаем и мыслим", Э. Сигель "Просчитать будущее", Р. Курцвейл "Эволюция разума", М. Каку "Будущее разума", Н. Бостром "Искусственный интеллект".

Подытожить все вышесказанное можно фразой из анекдота: "Как показала практика, для начала неплохо было бы ознакомиться с теорией". Поверьте, когда нужно будет закатывать рукава и ввязываться в драку за будущее страны, времени на чтение книг не будет. Так что уже сейчас начинайте читать. Прямо с 1 января. У ваших близких еще есть время подарить книги будущим реформаторам.

http://biz.liga.net/upskill/all/stati/3 ... 7-godu.htm
  • 0

Dragon

Сообщение Dragon » Пн янв 02, 2017 09:15

Наноспутник КПИ "PolyITAN-1»: год на орбите ;)

19 июня исполнился год со дня вывода на околоземную орбиту первого украинского наноспутника «PolyITAN-1»!
Этот космический аппарат формата «Сubesat» массой 1 кг и размерами 10х10х10 сантиметров создала группа ученых, инженеров и студентов теплоэнергетического и радиотехнического факультетов, факультета электроники, а также Института телекоммуникационных систем НТУУ «КПИ» под руководством кандидата технических наук Бориса Рассамакина. Для отслеживания его полета и проведения запланированных исследований в университете был создан центр управления полетом с необходимым испытательным оборудованием.
Целью запуска спутника «PolyITAN-1» является отработка технологических режимов полета; проверка энергетики разработанных в университете солнечных источников питания; адаптация к условиям космоса и совершенствование для будущих полетов цифровых каналов передачи информации со спутника на Землю и команд управления им; исследование влияния космического пространства на работу электронных подсистем спутника и прочее.
Именно в центре управления через год после запуска «PolyITAN-1» собрались разработчики наноспутника и исследователи, которые работают в этом проекте и над разработкой следующего аппарата серии «PolyITAN». Собственно, большинство из них и так встречаются практически каждый день, ведь первый украинский наноспутник, в отличие от многих космических аппаратов, которые в ночь с 19 на 20 июня прошлого года стартовали вместе с ним (напомним, тогда ракета-носитель «Днепр» доставила в космос 33 спутника, созданных учеными 17 стран мира), и до сих пор находится на орбите, и его сигналы несут очень ценную информацию о работе его систем и подсистем. Поэтому за год получено довольно значительный ее массив. Часть этой информации учитывается при подготовке к запуску следующего наноспутника в рамках космической программы КПИ, часть уже использована для совершенствования управления аппаратом на орбите. В частности, некоторые коррективы внесены в работу подсистем радиосвязи, программное обеспечение; размещение, состав и работу антенного модуля и тому подобное.
«Сюрпризом для всех нас стало то, что в январе этого года, когда был опубликован перечень десяти самых выдающихся научно-технических достижений человечества - это ежегодно делает американский журнал «Science», - мы увидели, что на его девятую позицию эксперты мирового уровня поставили «создание малых космических аппаратов формата «Сubesat». Это то, чем занимался и КПИ, - отметил проректор университета по научной работе академик НАН Украины Михаил Ильченко, который также принимал участие в этой встрече. - Важно и то, что все эти месяцы связь с аппаратом есть, и что с задачами, которые ставились перед «PolyITAN-1», а это проверка на практике всех подсистем спутника и его работы в целом, он справился успешно. Поэтому вполне логичным стало приглашение КПИ принять участие в международном проекте «Cube-50», который будет связан с запуском пятидесяти наноспутников, один из которых предложено изготовить нам. Он будет включен в всемирную информационно-исследовательскую сеть, которая будет изучать состояние термосферы на высотах от 350 километров и ниже».
Подводя итоги деятельности исполнителей проекта «PolyITAN-1» в течение последнего года, Борис Рассамакин рассказал о подготовке полета; о проблемах, над которыми работали как опытные специалисты, так и студенты и аспиранты; о напряжении первого месяца полета, когда проводилось налаживание работы подсистем спутника на орбите, и о задачах, которые удалось решить, и проблемы, которые еще нужно преодолевать.
Среди несомненных успехов киевских политехников - солнечные батареи, которые имеют высокий КПД и в течение года работы в сверхжестких условиях космоса показали значительно более низкую, чем у зарубежных аналогов деградацию; работа центрального процессора; система телеметрии, работа датчиков внешней температуры и другие.
В 10-43 в разговоре был сделан перерыв: спутник вошел в зону видимости. Начался сеанс связи. Данные, которые поступали с радиомаяка и выводились на экран компьютера, комментировал Назарий Бендасюк. Сегодня он аспирант второго года обучения, но начинал работу в проекте еще студентом, принимал непосредственное участие в создании, настройке и эксплуатации наземной станции управления. Поминутная передача информации о параметрах полета, работу подсистем и результаты экспериментов, которые проводят исследователи, продолжалась до 10-49.
После окончания сеанса участники встречи осмотрели размещенную на крыше корпуса №5 антенну на 437 МГц, которая обеспечивает связь со спутником, когда он находится на расстоянии до 2600 км от центра управления.
Общение разработчиков «PolyITAN-1» постепенно перешло в формат делового совещания, потому что впереди - старт «PolyITAN-2». Учитывая то, что второй наноспутник НТУУ «КПИ» должен будет решать ряд новых задач, работа идет сейчас очень интенсивно. Ведь использоваться он будет не только для получения данных для последующей отработки конструкции, но и для получения конкретной геофизической информации, которая будет передаваться во Всемирній центр данных с целью ее дальнейшей обработки, хранения и обеспечения доступа к ней для ученых разных стран. А опыт, накопленный в процессе подготовки запуска первого университетского наноспутника и года его полета, безусловно пригодится для подготовки запуска не только «PolyITAN-2», но и других аппаратов в рамках космической программы КПИ.

http://kpi.ua/ru/node/10653

И

Украинский наноспутник PolyITAN 2-SAU отправлен в Нидерланды!

Запуск миссии QB-50 после многочисленных переносов, запланирован на март 2017 г. американской ракетой-носителем Atlas-5 (401). 46 малых спутников, включая украинский, будут выведены на заданные орбиты.
В сентябре 2016 г. новый университетский наноспутник для образовательного, научного и технологического применения "PolyITAN-2" в рамках международного проекта QB50 был отправлен в Нидерланды для выполнения завершающего комплекса работ.
"PolyITAN-2" — наноспутник размером 2U, имеет прямоугольную форму (20 см х20 см х 20 см) и весит 1,9 кг. Название получено из комбинации слова "политехнический", так как был разработан специалистами Национального технического университета Украины "Киевский политехнический институт", и аббревиатуры "технологический автоматический наноспутник". Это интеллектуальный робот, способный самостоятельно подзаряжаться и транслировать информацию о нижних слоях атмосферы — термосферы и ионосферы на больших расстояниях.
Первым, вдвое меньшим наноспутником, был запущенный 19 июня 2014 г. ракетой-носителем "Днепр" с пусковой базы Ясный (Оренбургская обл., Россия) "PolyITAN-1", который был размещен вместе с 33 спутниками, созданными учеными 17 стран мира, на платформе с пусковыми контейнерами QuadPack, разработанными фирмой ISIS (г. Делфт, Нидерланды), в которых содержались университетские микроспутники.
Целью его запуска были отработка технологических режимов полета; создание и исследование солнечных датчиков для малых космических аппаратов; проверка энергетики разработанных в университете солнечных источников питания; адаптация к условиям космоса и совершенствование для будущих полетов цифровых каналов передачи информации со спутника на Землю и команд управления им; исследование влияния космического пространства на работу электронных подсистем спутника; исследование функционирования систем GPS оригинальной конструкции.
Проект финансирует Европейская Комиссия в рамках 7-ой Рамочной программы по развитию научных исследований и технологий. Украинский студенческий наносупутник "PolyITAN-2" получил 35 тыс. долл. от KALININ Invention Fund. В рамках проекта QB-50 все университеты-участники должны сделать взносы в сумме 20 тыс. евро на обеспечение полезной нагрузки при запуске спутника на орбиту. На долю украинской стороны приходится разработка, на которую было нужно 60-80 тыс. евро, а по европейским стандартам — 400 тыс. евро.
Брюссельский Институт фон Кармана (ИФК) и компания "Алкантара Циклон Спейс" взяли на себя расходы, связанные с запуском и транспортировкой, и в январе 2014 г. заключили контракт на предоставление пусковых услуг для проекта QB-50. Одновременно на низкую орбиту в 320 км от Земли будет запущена массовая группировка из 47 малых спутников, функционирование которых продлится три месяца.
Полезную нагрузку для "PolyITAN-2" — FIPEX (Flux-Φ-Probe Experiment) — структурный элемент для исследования концентрации таких частиц, как атомарный и молекулярный кислород, азот и ксенон, как составляющие низкой термосферы, разработал Технологический институт Дрездена.
Вся полученная информация будет записываться в архив центрального бортового процессора и с помощью платы радиоканала передаваться на Землю. Также обеспечивается получение информации от спутника с той точки орбиты, где он находится, и ее рассылку в банки данных всех университетов, участвующих в проекте.
Запуск миссии QB-50 после многочисленных переносов, запланирован на март 2017 г. американской ракетой-носителем Atlas-5 (401). 46 малых спутников, включая украинский, будут выведены на заданные орбиты совместно с восьмой миссией беспилотного космического корабля снабжения Cygnus компании Orbital ATK к Международной космической станции по программе Коммерческих услуг снабжения, выполняемом по контракту с NASA. Предыдущая дата запуска была назначена на первый раз квартал 2016 г.

http://rian.com.ua/columnist/20161130/1019184925.html
  • 0

Dragon

Сообщение Dragon » Чт янв 05, 2017 07:20

В футуристичной «Тарелке» на Лыбидской (УкрИНТЭИ) планируют создать музей науки по опыту аналогичных центров в Лондоне, Амстердаме и Варшаве ;)

Кабинет министров Украины принял решение о создании музея науки на базе государственного научного учреждения «Украинский институт научно-технической экспертизы и информации» (УкрИНТЭИ). В качестве помещения для будущего музея предлагается использовать известную всем киевлянам и гостям столицы «Тарелку», расположенную по адресу ул.Антоновича 180 рядом со станцией метро Лыбидская.
К сожалению, на сегодняшний день данное сооружение находится в плачевном состоянии — в нем не работают системы энергоснабжения и отопления, а само помещение требует серьезного ремонта. Однако уникальный запоминающийся внешний вид вполне позволяют говорить о том, что данная идея может быть весьма удачной, если государству удастся найти подходящего инвестора.
«Для нас очень важна эта идея – реализовать музей науки для детей в Киеве, по опыту Лондонского музея науки, музея науки Коперника в Варшаве, научного центра NEMO в Амстердаме. Украина нуждается в таком современном объекте», – отметила министр образования и науки Украины Лилия Гриневич в ходе заседания правительства.
В ходе заседания Кабмин поддержал решение поручить Фонду государственного имущества (ФГИ) Украины провести открытый конкурс с целью создания научно-образовательного пространства (музея науки) на базе имущества УкрИНТЭИ на принципах государственно-частного партнерства.
Отметим, что здание Института научно-технической и экономической информации было построено в 1970-х годах по проекту архитекторов Льва Новикова и Флориана Юрьева. Необычная форма здания с гигантским диском, вросшим в типичный прямоугольный фасад, была продиктована ограничениями участка. В результате для того, чтобы создать в институте конференц-зал достаточной вместимости, его пришлось вынести за пределы основного здания, «подвесив» над тротуаром.

http://itc.ua/news/v-futuristichnoy-tar ... -varshave/

Tarelka-770x513.jpg
  • 0

Dragon

Сообщение Dragon » Сб янв 07, 2017 20:31

Главные космические события 2017 года?

1. Квадрантиды (метеоритный дождь)

Новый год начался с метеоритного дождя, который произошел в ночь с 3 на 4 января благодаря "хвосту" из обломков астероида 2003 EH1. Земля прошла сквозь пыль и небольшие кусочки камней, которые впоследствии сгорели в атмосфере. Этот метеоритный дождь пришел с севера, из созвездия Большой Медведицы, так что он был лучше виден обитателям Северного полушария. Из-за фазы Луны 100 или больше падающих звезд в час были отлично видны.

2. Juno исследует Юпитер

Исследовать одну из самых опасных планет Солнечной системы - задача амбициозная, но сделать это 37 раз кажется полным безумием. Тем не менее, именно этим займется миссия NASA Juno в 2017 году. Juno вышла на орбиту Юпитера 4 июля 2016 года и уже начала сообщать, что лежит под облаками, из которых состоит газовый гигант. Когда станция пройдет опасные радиационные пояса вокруг Юпитера, всего в 5000 км от верхней линии облаков, у нас появятся невероятные данные о химическом составе и структуре планеты. Благодаря Junocam снимки будут не только важными для науки, но еще и очень красивыми.

3. Тестовый запуск SpaceX

В 2016 году SpaceX вошла в историю, посадив первую ступень своей ракеты Falcon 9 после того, как та запустила в космос спутники. Но впоследствии ракета взорвалась на пусковой площадке - тревожный сигнал для системы, которая приближалась к стадии испытаний с человеческой командой для запуска астронавтов на МКС. Я буду с большим волнением следить за возобновлением запусков в 2017 году, чтобы увидеть, удалось ли устранить "аномалию". Если SpaceX научится использовать свои ракеты повторно, это может стать зарей новой эры более дешевых космических полетов.

4. Великое американское затмение

Это солнечное затмение состоится 21 августа, и полное затмение будет видимо в узкой полосе, простирающейся по всей континентальной части Соединенных Штатов Америки. В преддверии этого события NASA создало сверхточную модель Луны, чтобы показать затмения. Скалистая, покрытая кратерами поверхность Луны приводит к тому, что часть солнечных лучей все же достигают Земли, так что теневая область (как видно из космоса) не примет традиционную овальную форму. Проверьте сайт NASA, чтобы узнать, когда за затмением лучше всего наблюдать в вашем регионе.

5. Запуск TESS

Благодаря миссии Kepler мы знаем о тысячах чужих миров, и в 2017 году NASA запустит еще одну подобную миссию - TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). TESS, целью которого будут 2000 ярких звезд, надеется найти 500 миров, сопоставимых по размерам с Землей, которые проходят между нами и этими звездами, заслоняя их свет. Эти миры будут намного ближе к нам, чем найденные миссией Kepler, а значит, находящиеся на Земле телескопы в перспективе смогут изучить их атмосферу и понять, подходят ли условия для возникновения жизни на этих планетах.

6. Китайский полет на Луну

Китай продолжит усиливать свои стремительно развивающиеся космические технологии пробной миссией на Луну. В 2017 году беспилотная миссия Чанъэ-5 будет запущена с целью сесть на Луну и вернуться на Землю с двумя килограммами лунного грунта. Если эта миссия окажется успешной, это будет первый случай доставки лунного грунта на Землю с момента отлета с Луны миссии Аполлон-17 сорок пять лет назад.

7. Великий финал возле Сатурна

15 сентября закончится двадцатилетняя миссия Cassini вокруг Сатурна - космический аппарат сгорит в атмосфере газового гиганта. Это будет финал крайне важной научной миссии, которая вышла на новый уровень в конце 2016 года, отправившись в великий финальный облет внутренних колец Сатурна. Этот регион никогда ранее не исследовался, и за 20 нырков между кольцами и вершиной планетарных облаков, мы узнаем, как формируются кольца, а также узнаем много нового о составе планеты. Огненный финал гарантирует, что микробы, находящиеся на космическом аппарате, не загрязнят потенциально пригодные для жизни луны Титан и Энцелад. Это будет последний взнос Cassini в космическую науку.

8. Геминиды (метеоритный дождь)

Год, начавшийся с метеоритного дождя, метеоритным дождем и закончится. Пик метеоритного дождя от астероида 3200 Phaethon придется на 14 декабря (наблюдать за ним можно будет, начиная с полуночи 13 декабря). Почти весь мир сможет наблюдать за дождем в созвездии Близнецов. Благодаря приближению новолуния можно будет увидеть почти все 120 падающих звезд в час.

Нас ждет еще немало миссий и космических событий, но даже нескольких из них достаточно, чтобы сделать 2017 год по-настоящему увлекательным.

http://ua.today/news/technology_and_sci ... _2017_goda

Жители Земли в 2022 году смогут невооруженным глазом увидеть рождение на небе новой звезды?

Как пишет Times, случится это в результате столкновения двух других звезд. Согласно данным исследования американского астронома Ларри Молнара, новое небесное тело появилось в результате столкновения звезд еще в третьем веке нашей эры, однако свет от вспышки добирался до Земли около 1 800 лет.
Новая звезда появится на некоторое время в созвездии Лебедя. Вспышка может оказаться настолько сильной, что станет на несколько дней одним из самых ярких объектов на ночном небе.
Молнар считает, что жители Земли смогут наблюдать за событием в 2022 году, хотя расчетами предусмотрена погрешность в несколько лет.

http://ua.today/news/technology_and_sci ... nie_zvezdy

Поживем-увидим ;)
  • 0

Dragon

Сообщение Dragon » Пн янв 09, 2017 08:06

Олена Чебанюк: Скажи мені, як ти святкуєш, і я скажу тобі – хто ти ;)

Марина МАРЧЕНКО

Розпочалися Різдвяно-новорічні свята, і «Вечірка» вирішила поцікавитися, як їх святкували наші пращури. Мабуть, ніхто краще про це не розповість, ніж фольклорист Олена Чебанюк – старший науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського. Вона все своє життя присвятила вивченню українських календарно-обрядових свят і може годинами розповідати про улюблену справу – дослідження наших традицій та обрядів.
«У законсервованому вигляді звичаї та обряди збереглися на Поліссі та в Карпатах»
– Пані Олено, розкажіть, будь ласка, як традиційно святкували Різдво в Україні?
– Уся родина обов’язково збиралася за столом, на якому стояла кутя – пожертва душам померлих предків. Цікаво, що кутю ніколи не готували із жита, адже жито – це символ життя. Залежно від регіону України кутю готували із пшениці, ячменю, гречки, рису чи інших круп. Українці у цьому питанні дуже винахідливі. Приміром, у Народицькому районі Житомирської області пісну кутю ще поливають узваром, олією, а багату кутю готують із гречаної каші з молоком або з м’ясом. Водночас на Закарпатті кутю почали готувати лише в останні 30–40 років. Замість куті жителі цього регіону пекли хліб-карачун із дірочкою, куди насипали зерно, сіль. І нині живі традиції, пов’язані з цим хлібом. О 12-й годині люди йдуть до річки з карачуном, там його полощуть, вертаються додому, а потім від порогу котять хліб до столу. Залежно від того, як він буде котитися, яким боком впаде на підлогу, господарі передбачають своє майбутнє. Для мене було просто відкриттям, що біля Слов’янська Донецької області є село Богородичне, в якому люди розмовляють українською мовою, випікають фігурне печиво на Василя і Маланку, а коли дітки приходять щедрувати, їх наділяють цим печивом.
– В яких регіонах України старі звичаї і обряди збереглися найліпше?
– У нас є два регіони в Україні – Полісся і Карпати, в яких у законсервованому вигляді зберігаються звичаї та обряди. Там залишилася віра в те, що у Різдвяні дні за столом господаря з’являються не тільки предки, але і сили природи. Запрошують на святкову учту чорну бурю, буйні вітри, вовка, ведмедя. Звертаючись, приміром, до морозу, хазяїн хати підходить до дверей із кутею і говорить: «Мороз, мороз, іди до нас куті їсти, а якщо ти не прийшов, то і влітку не приходь, бо будемо тебе житньою пугою бити». Чудовий обряд існує на Поліссі, коли хазяїн бере миску із різдвяними стравами і тричі обходить хату. А з хати дружина його питає: «Хто там ходить?». Чоловік відповідає: «Бог». «Що носить?» – «Пирог». «Дай Боже, щоб і на той рік діждали». Тобто сам хазяїн уявляє себе богом.
– Але час якось впливає на старі звичаї, корегує їх?
– Звичайно. Сьогодні вони теж трансформуються. У мене був анекдотичний випадок, коли я поїхала з телебаченням у Народицький район на старий Новий рік. І там одна бабуся показувала обряд, перев’язуючи дерево перевеслом, і розказувала, що його треба полякати, замахнувшись сокирою, тоді воно обов’язково буде родити. Влітку під час експедиції в іншому регіоні раптом розповідають нам про цей звичай. Запитуємо: «Ви це знаєте від бабусі чи від мами своєї?». А нам відповідають, що бачили такий обряд... по телевізору.
«Коли хазяйка несе кутю й узвар, діти «мекають», «бекають» і «квокчуть»
– На Різдвяно-новорічні свята наші пращури веселилися і відпочивали. Чи всі дійства мали відповідний сенс і були символічними?
– Все було дуже серйозно. Адже народжувалося нове Сонце, люди справді вірили в найкраще. Адже коли приходили колядники навіть до найбіднішої людини, вони зверталися до неї «пане господарю…». І в колядках цей пан зображувався заможним і багатим, в якого столи накриті килимами, на них наїдки і напої, а у стайні коні, корови, вівці й таке інше. Як нині прийнято говорити, це була нова стратегія життя – програмування на краще. Приміром, на стіл хазяйка несла кутю на покуть у рукавицях. Адже голі руки, голий стіл вважалися поганою прикметою і символізували бідність. За старим звичаєм, який розповсюджений по всій території України, коли хазяйка несе кутю й узвар, діти «мекають», «бекають», «квокчуть», щоб усе велося у господі.
– А яку роль відігравали колядники у традиційному святкуванні Різдва?
– Вони уособлювали душі померлих предків. Колядники мали зайти до хати і побажати щастя і здоров’я. Не пустити колядника до хати вважалося великим гріхом. Але колядників, як і акторів, не ховали на сільському цвинтарі, а тільки за його межами. Люди також під час свят намагалися «прочитати» і передбачити свою долю. Тому, хоч і веселилися, співали, поводилися все ж таки обережно, розуміючи, що кожен день свят відповідає певному місяцю наступного року. Ця традиція дожила і до сьогоднішнього дня.
– Ми говоримо про відродження традицій, звичаїв і обрядів. Але ж були часи, коли колядувати і щедрувати було заборонено?
– Так. І сьогодні дуже багато респондентів під час проведення досліджень зазначають, що за радянських часів з них просто знущалися, коли вони ходили колядувати. Їх переслідували, їм погрожували, що їхні діти не зможуть вступити до вузів. Але народ продовжував святкувати Різдво, старий Новий рік, Водохреще, незважаючи на репресії. Нині ми в Новий рік бажаємо один одному щастя, здоров’я, успіхів, бо віримо, що наші побажання здійсняться. І навіть не замислюємося над тим, чому саме в цю мить вони мають здійснитися.
– Це особливий час?
– В момент народження нового Сонця, нового Бога відкриваються небеса. В цей час на землю спускаються духи предків, можна загадувати бажання і навіть побачити свою долю.
«Відродження етнографічних явищ пов’язано із нашою самоідентифікацією»
– А над чим зараз працюєте?
– Усе своє життя я працюю над темою календарної обрядовості українців. По цій же темі й дисертацію захистила. Коли в 90-х роках ми відчули, що дуже багато людей, особливо в містах, не знають свого коріння, ми всі – фольклористи, етнологи, культурологи – пішли на радіо, телебачення, виступали у пресі, і все це безкоштовно. Я мушу сказати, що ми виконали свою місію. Адже з інших країн світу до нас почали приїжджати люди, щоб побачити наші Різдвяні свята.
Можна перефразувати відому сентенцію: «Скажи мені, як ти святкуєш, і я скажу тобі – хто ти». Сьогодні у нас відбувається явище абсолютно унікальне – відродження старих звичаїв і обрядів. Як правило, вони відмирають, тому що змінюються часи, суспільство і його запити. І якщо етнографічні явища вийшли з ужитку, вони не повертаються. Але це вже не поклоніння духам природи, не культ предків, а явища, пов’язані з нашою самоідентифікацією.
– Якби, не дай Боже, стався Всесвітній потоп, яку річ мав би взяти до ковчега українець, щоб розпочати відродження нації?
– Звичайно, «Кобзар» Шевченка. Це книга нашого буття. Перекладати її дуже важко, адже в його твори закладено такі архетипи, які треба відчувати. Або ти його твори розумієш на підсвідомому рівні, або ти їх не сприймаєш узагалі. Я особисто перечитую «Кобзар» щороку і постійно знаходжу для себе нове.
– А як, пані Олено, ви святкуєте Різдвяні свята у своїй родині?
– Традиція святкувати Різдво в нашій родині ніколи не переривалася. Адже у мене була чудова бабуся, яка ще в 70-ті роки обов’язково готувала кутю й інші святкові страви. А вже у 90-х роках мій син ходив колядувати з гуртами, був Іродом у вертепі й водив Козу. Думаю, що в нашій сім’ї ця традиція точно залишиться.
– Що побажаєте нашій «Вечірці» у новому році?
– Улюбленій і шанованій газеті киян «Вечірньому Києву», на якому я виросла, хочеться побажати творчого натхнення, цікавих статей. Зичу здоров’я, підвищення матеріального забезпечення, гармонії в душі й сімейного щастя. І все у нас попереду буде чудово, я в цьому глибоко переконана.
ВАРТО ЗНАТИ
Поліський старовинний різдвяний звичай від Олени Чебанюк:
На столі стоїть велика миска з пирогами, за якою ховається хазяїн дому і питає:
– Діти, ви бачите мене?
– Ні, тато, ми вас не бачимо, – відповідають діти.
– Щоб і в наступному році ви мене за пирогами не побачили, – зичить тато.

http://vechirniykiev.com.ua/news/olena- ... bi-khto-ty
  • 0

Dragon

Сообщение Dragon » Ср янв 11, 2017 09:15

Що накопали за рік - головні археологічні знахідки ;)

Діана Куришко, Роман Лебедь

Україна - це археологічний клондайк, переконаний вчений секретар Інституту археології Олексій Корвін-Піотровський.
Територія країни, за його словами, була, як "прохідний двір" - тут жили багато народів, після яких залишилося чимало археологічних знахідок.
Що знайшли археологи в Україні у 2016-му - ВВС Україна зібрала найцікавіші знахідки.

Будинки на лижах

У вересні 2016-го археологи відкрили нову модель житла Трипільської культури, яка існувала на території України, Молдови і Румунії у V-III тисячоліттях до нашої ери.
Це так звані будинки "на лижах", коли житла трималися на трьох підставках. Раніше такі конструкції знаходили лише на ніжках.
За 100 років знайшли 100 таких моделей. Але "лижі" відкрили вперше.
Знайшли їх у поселенні-гіганті Трипільської культури під назвою Тальянки у Черкаській області, розповідає пан Корвін-Піотровський.
Тальянки називають протомістом, воно існувало у V тисячолітті до нашої ери на площі майже 450 гектарів і нараховувало 2700 будівель. Вчені припускають, що там жили приблизно 10 тисяч людей. Таких поселень-гігантів немає більше ніде у світі.
Науковці інституту археології у 2012 році в Оксфорді видали збірку праць, присвячену цим поселенням.

Скіфський воїн

У 2016 році вчені досліджували один з найбільших скіфських курганів під назвою Турецька могила на околиці Харкова.
Курган мав висоту 4 метри, діаметр 40 метрів і, як припускають вчені, був пограбований ще у часи скіфів.
Там був похований озброєний знатний скіфський воїн. У могилі знайшли прикраси, залишки панцира, щит, вістря стріл, кінську збрую і чорнолакову амфору із зображенням хижака.
Виготовили амфору на острові Хіосс, що дозволяє датувати поховання V століттям до нашої ери.

Меч і золоті прикраси

У липні 2016 року в селі Червоний маяк, що на Херсонщині, під час розкопок сарматського поховання знайшли римську кераміку. А ще золоті прикраси з одягу - так звані бляшки, браслети, скляні намиста і довгий залізний меч. Датують речі серединою ІІ століття нашої ери.
Знайдені золоті прикраси зберігаються в золотій коморі інституту археології. Їх очищають, досліджують і, можливо, колись покажуть на виставці.

Житла з кісток мамонтів

У селі Гінці Полтавській в області археологи вже більше 10 років досліджують поселення давніх людей.
Ці дослідження вчені називають унікальними через відкриті там житла з кісток мамонтів, яким 25 тисяч років.
Житла мають складну конструкцію. На Полтавщині є музей, де можна побачити знайдені артефакти. Цього року у Гінцях продовжували досліджувати житла з кісток мамонта.

Хрестик з перламутру

В околицях Києва розкопували давньоруське поселення Ходосівка-Рославське. Науковці дослідили приблизно півтисячі квадратних метрів територій.
Там знайшли натільний хрестик з перламутру, елементи костюму, прикраси, зброю, уламки посуду.
Залишки будівель Київської Русі досліджували на Софіївській Борщагівці - там виявили бронзову шпильку із пташкою.
В урочищі Феофанія вчені досліджували давньоруське городище - Звенигород Київський, про який згадувалося у літописі. Там відкрили залишки житлових споруд, снопосушарки і хрестик із зображенням святого Бориса, який тримає в руці храм.
На Подолі на Кирилівській вулиці цього року відкрили раннє слов'янське поселення VI-VII століття.
У центрі Ніжина знайшли комплекс підземних споруд XVI-XVII століття площею понад 200 метрів квадратних.

Кам'янець активізувався

У 2016 році у Кам'янці-Подільському створили архітектурно-археологічну експедицію. За півроку роботи її представники встигли знайти першу металообробну майстерню трипільської культури у центрі Старого міста, найраніше кам'яне брукування міської площі в Україні - мощення Польського ринку із великих вапнякових плит, а також відкрити нову вежу, що входила до системи міських фортифікацій.
А ще знайшли майстерню з відливання гармат - стратегічний військовий об'єкт Речі Посполитої - і дослідили садибу XVIII століття, де зібрали цілу колекцію глиняних люльок та фаянсових турецьких чашок.

Рівне розкопує палац

У 2016-му рівняни отримали відповідь на питання, де у їхньому місті стояв палац князів Любомирських, і що від нього залишилося - принаймні так стверджують у відділі культури і туризму.
Споруди остаточно зруйнували після ІІ Світової війни, але тепер міська влада хоче відновити їх. На місці розкопок виявили залишки оборонного рову і підпори палацу. Восени усе розкопане законсервували, аби у майбутньому продовжити роботи.
Окрім того, у центральному парку Рівного нещодавно провалився асфальт - на тому місці виявили прихований тунель, і зараз намагаються з'ясувати, куди він вів.

Дністровська експедиція

Українські археологічні дослідження, про які багато пишуть у європейських наукових виданнях, це доба палеоліту.
У селі Непоротове на березі Дністра відкрили палеолітичну стоянку, якій приблизно 150 тисяч років. Там знайшли кам'яні знаряддя праці доби раннього палеоліту. Ними вичиняли шкури, полювали і обробляли дерево.
Дослідження проводили спільно з Кембриджським університетом і Королівським інститутом природничих наук Бельгії. З часом ці знахідки можна буде побачити у музеї інституту археології.

Новини на цю ж тему:

У Житомирі знайшли підземелля і козацькі люльки...
Історичні знахідки у Києві: пристань, монети і хрест...
Археологи: під Подолом лежить древнє місто...
Дивіться відео: розкопки на Поштовій, углиб середньовіччя...

http://www.bbc.com/ukrainian/features-38321060
  • 0

Dragon

Сообщение Dragon » Пт янв 13, 2017 09:28

У столиці вперше в Україні презентували шоу-виставку роботів "Smart robots версія 1.0"...

Для інтерактиву на виставці відведено близько 1000 кв.метрів. На майданчиках відвідувачі можуть поспілкуватися з роботами-андроїдами, пограти у футбол та отримати перемогу у двобої сумо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Південній Кореї створили першого у світі робота, керованого людиною зсередини.

“Наша шоу-виставка вперше проводиться в Україні, аналогів до цього часу не було. Ми хотіли, аби ця виставка ознайомила наших маленьких глядачів з роботами та технологіями, яких раніше ще не було в Україні. Адже в світі давно вже практикують співпрацю з роботами, таким чином ми хочемо показати, що з ними можна спокійно взаємодіяти та використовувати як помічників в домашніх і не тільки умовах”, - розповіла головний адміністратор виставки Юлія Максимюк.
Організатори виставки представили близько 20-ти видів роботів з Китаю, Америки, Франції, Росії та вітчизняного виробництва. Також глядачі могли побачити унікальне шоу танцюючих дронів та роботів-джамперів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На виставці технологій CES-2017 представили концепти автомобілів майбутнього.

“Дорослі та малеча у захваті від танцюючих роботів. Вони разом з ними намагаються повторювати рухи, що виглядає дуже кумедно”, - зазначив адміністратор виставки Сергій.

Виставка триватиме до 22 січня 2017 року.

С фотками -

http://www.unn.com.ua/uk/news/1634970-s ... a-u-kiyevi

2a472d7cc9ca802243125ab4eab8c0446a7bb499.jpg
  • 0

Dragon

Сообщение Dragon » Вс янв 15, 2017 11:25

Удивить весь мир. Как Малайзия построила сначала небоскрёбы, а потом экономику?

Успешно решив отдельно взятую сверхзадачу, страна смогла осилить и комплексную реформу.

Как нашей стране быстро взмыть вверх? И существует ли какой-нибудь катализатор быстрого экономического взлёта?
Да, конечно. Например, такой катализатор продемонстрировала Малайзия. Эта богом забытая бедная азиатская страна вдруг, ни с того ни с сего, решила, что хочет выбраться из тысячелетней нищеты. Да не просто так, а в самые что ни на есть передовики.
Как же это осуществить? Идея пришла нескоро. Но какая! Малайзийцы решили, ни много, ни мало, построить самое высокое здание в мире. Над этой утопией весь мир только посмеялся: "Хотеть не вредно". Однако малайзийский премьер-министр оказался товарищем упорным, принял вызов и… понеслось.
Моментально выяснилось, что есть непреодолимые препятствия.
Например, возведение самого высокого в мире небоскрёба потребовало того, чего у них вообще не было: инженеров, строителей, архитекторов, химиков, учёных, транспорта, логистики, заводов, технологий, и вообще огромной инфраструктуры — от строительной до сервисной. А были у них только джунгли и тропические дожди.
Но цель уже стала необратимой. И малайзийцы, не имея своих специалистов, выписали их тысячи, со всего мира, и начали интенсивно налаживать производство всего, что было нужно.
За шесть лет они возвели эти две знаменитые башни в Куала-Лумпуре. Попутно создали 10 самых современных индустрий – всё самое передовое. И ещё получили заслуженное вознаграждение: невероятной силы всемирный PR. Туда начали ездить. И экономика поскакала резко вверх.
Это был второй ход комбинации.
Однако тормозом стало то, что для глобальной супермодернизации требовались умные и образованные люди. Своих по-прежнему не было, а продолжать выписывать из-за границы становилось очень дорого…
И тогда малайзийцы придумали третий ход невероятной комбинации, провозгласив курс на то, что Малайзия должна стать... самой образованной в мире страной. "Вот это наглость!" — обескуражились в мире.
И что вы думаете — это осталось только в лозунгах? Ничего подобного. После небоскрёба им уже ничего не было страшно. А демагогические разговоры они просто пресекали на корню.
Так вот. Малайзия сделала 100 топовым университетам планеты уникальное предложение, от которого те не смогли отказаться. А именно: пригласила эти вузы создавать филиалы в Малайзии на сказочных условиях. Без налогов, с тройными зарплатами и безумными льготами. И теперь в этой стране работают лучшие университеты и школы мира, выпуская самые образованные кадры.
Попутно они внедрили теорию Голубого океана, когда предпочтение отдавалось созиданию новой ультрасовременной экономики вместо старой, "красной".
Вот так мечта о волшебном небоскрёбе подняла страну с самого низа на самый вверх. Благодаря сложной и умной многоходовке.
Ничто не мешает и Украине использовать подобный или другой катализатор. Для этого необязательно строить небоскреб. Но что-то самое-пресамое, что удивит и восхитит мир, создать стоит. А не просто клянчить деньги в никуда. Их вполне можно и заработать. Думаю, несмотря на все тяготы нашей жизни, воли, интеллекта и денег на это хватит. Главное тут — сработать на опережение: пока Америка с Европой и Северной Азией будут выяснять отношения, мы бы могли придумать что-нибудь самое крутое в мире и воплотить. Я даже знаю, что бы это могло быть.
В общем, пора Украине сыграть в свою игру. А то застоялись мы чуток.

https://focus.ua/opinions/364487/
  • 0

Dragon

Сообщение Dragon » Ср янв 18, 2017 07:52

Шесть украинских научно-исследовательских институтов будут дополнительно привлечены к проектам Европейской организации ядерных исследований (CERN), сообщается на сайте Министерства образования и науки Украины.

"Состоялось очередное заседание Совета Европейской организации ядерных исследований (CERN), в котором Украина впервые принимала участие как ассоциированный член организации. Во время заседания Совета Генеральный директор CERN представил отчет, отметив, что 2016 год был очень важным для Большого адронного коллайдера, однако это не единственный важный проект, который реализуется исследовательским центром. Существует еще ряд других больших и малых экспериментов, связанных с ускорительной техникой, физикой плазмы, астрофизикой, физикой нейтрино, протонными и антипротонными пучками. Именно к этим проектам Украина планирует дополнительно привлечь шесть научно-исследовательских институтов Национальной академии наук Украины", - говорится в сообщении ведомства.

В сообщении также подчеркивается, что более активное участие украинских ученых в экспериментах CERN позволит привлечь дополнительные инвестиции в Украину и позволит отечественным предприятиям производить продукцию для поставок в исследовательский центр.

Кроме того, в этом году планируется расширение образовательных программ для студентов.

Нотификация Соглашения между Украиной и CERN состоялась 1 октября 2016 года. Украине была предложена уникальная форма сотрудничества: наша страна стала ассоциированным членом CERN, поэтому платить меньшие взносы, чем 22 государства-члена организации.

CERN - международный исследовательский центр европейского сообщества, крупнейшая в мире лаборатория физики высоких энергий. Сегодня на экспериментальном оборудовании CERN работает около 12000 исследователей 80 национальностей из 500 научных центров и университетов - это половина всех физиков - исследователей микромира. CERN располагает целым рядом ускорителей заряженных частиц, самый большой из которых, Большой адронный коллайдер был запущен в течение 2008-2010 годов.

http://zn.ua/TECHNOLOGIES/k-issledovani ... 5733_.html

Читайте также: Опубликовано видео прогулки по коллайдеру...

http://zn.ua/TECHNOLOGIES/opublikovano- ... 6873_.html

Ученые на Большом адронном коллайдере (БАК) обнаружили распад на два гамма-фотона частицы массой около 700 гигаэлектронвольт.

Открытие физиков может указывать на существование второго бозона Хиггса, который предсказан суперсимметричными расширениями Стандартной модели (СМ).
Распад частицы одновременно обнаружили коллаборации CMS (Compact Muon Solenoid) и ATLAS (A Toroidal LHC ApparatuS). Статистическая значимость данного открытия равняется трем стандартным отклонениям (то есть вероятность ошибки равна примерно 0,2%). В физике элементарных частиц открытие считается сделанным, если статистическая значимость равна пяти стандартным отклонениям (то есть вероятность ошибки равна примерно 0,00005%).
Подтверждение информации физиков из CMS и ATLAS может означать наличие в природе скалярной частицы массой около 700 гигаэлектронвольт и выход ученых за пределы СМ. Современные теории, к примеру, минимальная суперсимметричная СМ (МССМ), предсказывают существование данных частиц. Их роль играют дополнительные бозоны Хиггса (кроме уже открытого в 2012 году бозона массой около 125 гигаэлектронвольта).

http://zn.ua/WORLD/uchenye-soobschili-o ... 8559_.html

Ученые из Венского технологического университета обнаружили, что мезон f0(1710) может быть глюонием, то есть частицей из чистой ядерной силы, которая ранее не была обнаружена экспериментально. Открытие физиков смогут подтвердить или опровергнуть испытания на Большом адронном коллайдере, которые пройдут в следующем месяце.
В течение многих десятилетий ученые искали так называемые "глюболы" (или частицы глюония), которые состоят из чистой силы и чрезвычайно нестабильны. Они могут быть обнаружены только в результате анализа их распада, когда они превращаются в частицы поменьше.
Профессор физики Антон Ребан и его аспирант Фредерик Бруннер из Венского технологического университета предположили, что резонанс сильного ядерного распада f0(1710), полученный из данных ряда экспериментов по столкновению частиц, является убедительным доказательством неуловимой глюбольной частицы.
Через несколько месяцев эксперименты на Большом адронном коллайдере и китайском ускорителе BESIII (Пекинском электрон-позитронном коллайдере) должны дать новые данные для анализов. Они смогут подтвердить или опровергнуть результаты, полученные австрийцами.
Ранее сообщалось о том, что ученые открыли новую субатомную частицу - пентакварк . Пентакварки были открыты в результате столкновений протонов при энергиях до 8 тераэлектронвольт. Масса пентакварка не превышает 4,5 гигаэлектронвольт. Ранее физики достоверно знали о существовании только адронов (частицы, которые состоят из кварков и участвуют в сильном взаимодействии) из двух кварков (мезоны) или трех (барионы).

http://zn.ua/TECHNOLOGIES/fiziki-zayavi ... 2405_.html

Ученые из Великобритании, США, Германии и Португалии попробовали объяснить пространственную трехмерность Вселенной и указать на возможные причины ее раннего инфляционного расширения.

По мнению ученых, структура Вакуума на ранних стадиях развития Вселенной представляла собой сеть плотно заузленных и связанных между собой силовых трубок. Ученые предполагают, что они сформировались в ходе КХД-подобного космологического фазового перехода. Наблюдаемую трехмерность пространства ученые объяснили топологической устойчивостью сети из одномерных силовых трубок, а инфляционную стадию эволюции Вселенной — высвобождением энергии, сопровождающем расширение сети трубок и ее охлаждением.
Структуру же Вселенной на ранних стадиях развития авторы исследования сравнивают с запутанными проводами наушников...

http://zn.ua/TECHNOLOGIES/fiziki-popyta ... 7474_.html

Американские физики объявили о плане поместить живой организм в два состояния одновременно, чтобы продемонстрировать то, что законы квантовой механики применимы и к биологии.

Ученые собираются помесить обычный микроб в состояние неопределенности, аналогичное тому, в котором находился кот Шредингера в знаменитом мысленном эксперименте.
"Во многих сказках феи находятся одновременно в нескольких местах. У нас будет то же самое, только вместо феи — микроб", — заявил Тункан Ли из Университета Пердью (штат Индиана).
Исследователи собираются оттолкнуться от опыта, который в 2013 году провели сотрудники Университета штата Колорадо в Боулдере. Они показали, что миниатюрный механический осцилятор из алюминия можно поместить в состояние суперпозиции. Тункан Ли хочет поместить на верхнюю часть этого маятника микроб. По его мнению, когда мембрана придет в состояние суперпозиции, то же случится и с бактерией.
Во втором эксперименте физики собираются пойти еще дальше: перевести внутренние состояния микроорганизма (например, спин электрона в радикале молекулы глицина — самой маленькой аминокислоты в живых существах) в состояние суперпозиции и поставить его в зависимость от положения центра масс.
Объекты квантовых систем в отличие от макрообъектов могут одновременно находиться в двух различных состояниях (это свойство получило название суперпозиции). Например, спин атома может "указывать" одновременно "вверх" и "вниз". Суперпозиция сохраняется до тех пор, пока не будет проведено измерение. В момент, когда ученый измеряет состояние квантовой системы, она переходит в одно из двух состояний. До сих пор самыми крупными объектами, для которых была показана суперпозиция, являлись молекулы...

И др. сюрпризы науки -

http://zn.ua/TECHNOLOGIES/fiziki-planir ... 9005_.html
  • 0

Dragon

Сообщение Dragon » Сб янв 21, 2017 08:11

Обнародован запуск самой маленькой в мире ракеты-носителя в Японии ;)

Запуск японской ракеты-носителя SS-520 самого компактного в мире класса с космодрома Утиноура (южная префектура Кагосима), который прошел неудачно обнародован на видеохостинге в Youtube.
После запуска, как сообщило Японское агентство аэрокосмических исследований (JAXA) его специалисты проанализировали дополнительные данные телеметрии и пришли к выводу, что во второй ступени ракеты не произошло воспламенение топлива. Какое-то время она продолжала лететь по инерции, однако затем упала в Японской море.
Ранее сообщалось, что запуск прошел успешно и коммуникационный спутник TRICOM1 весом 3 кг смог отделился от ракеты на высоте 200 км над поверхностью Земли.
Длина ракеты составляет 9,54 м, ее диаметр - 52 см, а вес - 2,6 тонны. Японским специалистам удалось максимально сократить стоимость разработки ракеты и ее запуска за счет использования общедоступных аккумуляторных батарей и других компонентов. Общие расходы не превышают 400 млн иен ($3,6 млн).
Изначально запуск был запланирован на 11 января, однако его пришлось отложить из-за плохих погодных условий...

С видео -

http://ukranews.com/news/472769-obnarod ... -v-yaponyy

В сети появилось видео приземления ракеты SpaceX на платформу-дрон в океане 8)

Первое успешное приземление на платформу-дрон в Тихом океан ракеты компании SpaceX обнародовано в Youtube.
"Видео того. как первая ступень ракеты американской космической компании SpaceX впервые успешно приземлилась на платформу-дрон в Тихом океане, - сказано в описании к нему.
Как сообщали Українські Новини, это первый запуск, который осуществила компания после аварии в сентябре, когда ракета взорвалась на пусковой платформе.
Неудачный запуск в сентябре стал ярким напоминанием о том, насколько непредсказуемыми могут быть ракеты...

С видео -

http://ukranews.com/news/472531-v-sety- ... n-v-okeane
  • 0

Dragon

Сообщение Dragon » Вт янв 24, 2017 08:02

Перспективы городов и пригородов - это тоже научные исследования ;)

Сучасний світ виростає в містах, міста переростають у мегаполіси, ті, своєю чергою, зливаються в мегарегіони.

Всі міста нерозривно пов'язані не лише з собі подібними, а насамперед — із околицями: навколишніми територіями та громадами. Останні — невичерпне джерело для рекреації, постачання харчів і людей для мегаполісу.
Усі шляхи ведуть до Києва…
Будь-яке велике місто не може жити без зовнішніх вливань, але й приміські громади залежать від міст. Дослідження маятникових міграцій населення з міст і містечок навколо Києва наочно демонструє цю "прив'язаність" до столичного міста.
Всю Київську область було розбито на транспортні райони з прив'язкою до міст і містечок, для кожного з них, за дзвінками вночі та у вихідні, було визначено свою "домашню" групу, а за дзвінками в робочі дні — визначалися маршрути пересування цієї групи.
Карта показує кількість мобільних дзвінків між різними стільниковими зонами у ранковий та вечірній час, що дозволяє побудувати маршрути поїздок власників телефонів. Видно, як, практично, звідусюди до Києва на роботу й у справах рухаються люди.
Аналіз свідчить, що до столиці щоденно їздять на роботу 41% жителів Броварів та району, 21% — Борисполя і району, 43% — Ірпеня та навколишніх містечок. Загалом, із Київщини до столиці щодня приїздять 558 тис. осіб, що становить 32% населення всієї області.
Усі ці люди привозять до міста не лише свої робочі руки, вміння, таланти, товари й т. ін. Вони привозять до міста й проблеми. Вранці і ввечері тисячі автомобілів, автобусів, маршрутних таксі в'їжджають і виїжджають із Києва, створюючи довжелезні тягучки на всіх в'їздах до столиці. Це додаткове — величезне — навантаження на міську інфраструктуру: вулиці, шляхи, мости, водогони, каналізацію та багато інших систем життєзабезпечення міста, це додаткова конкуренція для киян за місце під сонцем, що не викликає в них захоплення.
Але ці люди, які щодня приїздять до Києва, роблять свій внесок в економіку міста, створюють внутрішній регіональний продукт і наповнюють податками місцевий бюджет. Місто отримує не лише негатив, а й користь від таких щоденних (маятникових) міграцій. І, мабуть, користь переважає незручності, хоча визначити це не так просто.
До незалежності влада намагалася більш-менш контролювати ці зовнішні припливи жорсткими адміністративними заходами, зокрема через інститут прописки, але чисельність постійного населення Києва завжди зростала вищими темпами, ніж передбачав черговий генплан. Чинний Генеральний план до 2020 р. передбачав фіксацію кількості постійного населення на рівні 2,65 млн, натомість скасування інституту прописки зробило цей показник не просто неконтрольованим, він — втратив сенс. І тепер оцінити реальну кількість жителів Києва та тих, хто тут працює, досить складно.
Коли Київ стане мегаполісом?
Генплан-2020, ухвалений 2002 р., передбачав розширення території Києва за рахунок земель області ледь не вдвічі — з 836 кв. км до 1434 кв. км! Однак Верховна Рада так і не спромоглася затвердити нові межі Києва, понад те — вона й старих не затвердила. Останнє, між іншим, стало підґрунтям для волюнтаристського самоуправства Коцюбинської селищної ради, яка "відхопила" в міста 500 га Біличанського лісу (й роздала його під забудову) саме на тій підставі, що межі Києва "не визначені".
Проектом нового Генплану-2025 передбачався розвиток, себто розбудова міста в існуючих межах, при цьому площу житлового фонду — у варіанті 2010 р. — планувалося збільшити в 1,6 разу: з 58 млн кв. м до 93,5 млн кв. м! Після критики громадськості та експертів забудовники трохи вгамували свої апетити, й у варіанті 2015 р. йдеться вже про будівництво "лише" 22 млн кв. м житла.
Однак зрозуміло, що зростання на 38% житлового фонду приведе не до покращення житлового забезпечення жителів столиці (збільшення кількості квадратних метрів на особу), а до зростання чисельності населення. Житло в усій країні будується виключно за гроші населення, окрім мізерних 0,2%, які зводяться на кошти держбюджету (за 9 місяців 2016 р.).
Отже, можна однозначно стверджувати, що лише постійне населення столиці зросте з офіційних
2,9 млн, щонайменше, на третину — до 4 млн осіб! Насправді ж, згідно з дослідженнями Аналітично-дослідницького центру "Інститут міста" й Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ, у столиці вже, фактично, проживає близько 4 млн людей, тож 2025-го їх стане ще більше. Фактичну чисельність населення Києва у 2025 р. слід оцінювати, щонайменше, у 5 млн осіб.
Як бачимо, прогнозувати чисельність населення за демографічними чинниками доволі складно й неоднозначно, економічний чинник у цьому питанні — набагато сильніший, тому можна оцінити величину зростання населення київської агломерації (містобудівної системи) за прогнозами житлового будівництва. За оцінками розробників Генплану-2025, у шести найбільших містах навколо столиці та десяти найближчих районах Київської області житловий фонд збільшиться у 2,6 разу — з 30,4 млн кв. м до 78,5 млн кв. м. а це означає, що пропорційно зросте й чисельність населення приміської зони: з нинішніх 980 тис. до 2,5 мільйона.
Таким чином, на 2025 р. сформується Київська агломерація чисельністю, щонайменше, 7,5 млн людей. Якщо нинішні тенденції житлового будівництва збережуться, то ми матимемо катастрофічне відставання розвитку інженерної, комунальної, транспортної, освітньої та інших видів інфраструктури життєзабезпечення, що загрожує неминучим колапсом.
Адже ні для кого не секрет, що в містах і на територіях навколо Києва повним ходом іде житлове будівництво, але ніде не побачиш комплексної забудови територій — дитячими садками, школами, магазинами, навіть паркінги в нових багатоповерхівках не проектуються. Щоранку й щовечора десятки тисяч автомобілів та маршруток забивають дороги до міста, абсолютно не розраховані на такі потоки.
Таким чином, на порядок денний виходить питання узгодженого розвитку столиці та приміських територій, і це питання чим далі тим гостріше постає й перед іншими великими містами країни та обласними центрами.
А як там у Парижі?
Звісно, не ми перші й не ми останні. Аналогічні питання виникали в Західній Європі та Північній Америці кілька десятиліть тому, а тепер — це величезна проблема решти країн світу, що почали бурхливо розвиватись і відповідно урбанізовуватися.
У європейських та північноамериканських країнах напрацьований різний досвід узгодження інтересів великого міста і прилеглих територій, який годиться докладно вивчити й оцінити з позиції використання в Україні.
Сьогодні Україна проводить велику реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яку ще називають децентралізацією. Ця реформа переважно стосується малих міст, селищ та сіл.
Чи можна вирішити питання збалансування інтересів великих міст і прилеглих територій у рамках політики децентралізації, себто об'єднання кількох мало спроможних громад в одну дієздатну й самодостатню? Очевидно, що ні: і Київ, і навколишні міста-супутники, й околишні громади — досить потужні. Достатньо сказати, що п'ять районів навколо столиці створюють майже половину валового регіонального продукту області. Тому створювати одну мега-громаду навколо великого міста і включати до її складу сотні інших поселень навряд чи можливо й доцільно. Понад те, мери і сільські голови передмістя Києва, маючи в руках таку "золоту жилу", як "майже столична земля", не підуть на жодне укрупнення чи об'єднання, навіть під загрозою розстрілу (жарт!). Натомість лідери навколишніх приміських громад без жодних сентиментів використовують свої юридичні й географічні можливості. Наприклад, землю області вздовж Великої кільцевої віддано мережевим магазинам-гігантам, які паразитують на інфраструктурі столиці й не роблять жодного внеску (якщо не зареєстровані в місті) до міського бюджету. Відтак, навіть будівництво нових вихідних трас зі столиці — під великим питанням.
Слід усвідомити, що ми маємо доконаний факт — злиття столиці та навколишніх громад в єдиний урбаністичний організм, який часто називають агломерацією. Питання лише в тому, як оформити його юридично, узаконити й регулювати життєдіяльність такого утворення.
Сьогодні чинне законодавство дозволяє запровадити режим співпраці територіальних громад у межах, визначених законом "Про співробітництво територіальних громад", у різних формах та сферах, аж до створення спільних органів.
Можна також створити асоціацію місцевих рад навколо великих міст, яка б стала майданчиком для обговорення спільних інтересів, але така асоціація не може мати повноважень органу місцевого самоврядування.
Правда, і в першому, і в другому випадках потрібна добра воля керівників органів місцевого самоврядування до діалогу та співпраці.
На жаль, поки що такого бажання в цих керівників не бачимо. А проблема тільки загострюється.
Проведення водогонів до великих міст, створення полігонів для поховання відходів чи будівництво сміттєпереробних заводів, виділення землі під міські цвинтарі стає щораз більшою проблемою, яку вкрай складно вирішувати.
Напрошується варіант вирішення проблеми розвитку великих міст через законодавче закріплення їхньої співпраці в окремих сферах.
Така практика діє в різних країнах Європи. Особливо поширена й успішна вона у Франції, де навколо всіх великих міст, у межах міських агломерацій, що склалися, формуються певні системи управління, що їх називають метрополіями або агломераціями. Але суть такого утворення саме й полягає в тому, що тут неодмінно має бути запроваджено режим співпраці органів місцевого самоврядування центрального міста та відповідних органів навколишніх комун у ключових сферах — планування території, громадський транспорт, ключова інженерна інфраструктура. На рівень агломерації можуть передаватися й інші повноваження громад, якщо це буде доцільно з погляду якості та ефективності. У Франції з часом дійшли до того, що тепер рада агломерації обирається на прямих виборах, має свій виконавчий орган і закріплені за нею власні податкові надходження.
Що робити в Україні?
Можливо, такий підхід буде корисний і для України. Для цього слід доповнити закон "Про співробітництво територіальних громад" окремими нормами, які окреслять правовий статус агломерацій, визначити утворення агломерацій обов'язковим для великих міст, передбачити утворення ради агломерації та віднести до її компетенції розгляд питань, котрі стосуються спільних інтересів територіальних громад, що входять до агломерації.
Які це питання? Насамперед — планування територій. Для агломерації має бути єдина схема планування всього простору.
Друге — узгоджений розвиток інженерної та комунальної інфраструктури. Мало кому відомо, що Бортницька станція аерації (складова частина комунального ПАТ "Київводоканал") приймає стічні води не лише Києва, а й приміських підприємств та міст-супутників: Вишневого, Ірпеня (міськради, себто разом з Бучею, Ворзелем та Гостомелем), Вишгорода і селищ Коцюбинське, Петропавловська Борщагівка, Щасливе, Гнідин, Чабани, Козин та Новосілки. При цьому Київ уже багато років не може добудувати дублюючу нитку Головного каналізаційного колектора через брак коштів.
Чи думали колись голови та депутати навколишніх місцевих громад, що буде, якщо головний каналізаційний колектор, визнаний аварійним ще 2007 р., раптом завалиться? Куди тоді потечуть "відходи життєдіяльності" мешканців довколишніх селищ і містечок? Чи не годилося б спільними зусиллями добудувати цей життєво необхідний об'єкт?
Третє — розвиток дорожньо-транспортної мережі та координація з єдиного центру руху громадського транспорту. Щодня з-за меж столиці приїздять тисячі маршруток і автобусів, які користуються транспортною інфраструктурою міста, однак жодних внесків на її утримання (про розвиток нема й мови) не роблять. Імовірно, що дороги в сусідніх територіальних громадах так само потерпають від цього транспорту, однак у самих громад замало коштів (а може, й бажання?), аби розвивати мережу шляхів.
Це три головні сфери діяльності, які могли б узяти до вирішення агломерації. За ними неодмінно постануть й інші питання: шкільні округи, охорона громадського порядку, швидка медична допомога, бо київська станція швидкої допомоги може бути поруч — за Кільцевою, а "своя", Києво-Святошинська, за 20 км, з усіма сумними наслідками…
Таким чином, слід вилучити принаймні три зазначених сфери з повноважень місцевих рад та виконкомів і передати їх раді агломерації.
Просте вирішення проблеми
З кого складається рада агломерації? Спочатку її можна утворювати за принципом рівного представництва з уже обраних депутатів місцевих рад, — ради самі делегують, приміром, двох депутатів до ради агломерації. За посадою туди мають входити і голови місцевих громад.
Рада агломерації формує для вирішення спільних проблем окремий бюджет, куди всі громади в обов'язковому порядку вносять рівні частки, наприклад 2–4% свого бюджету, це буде справедливо. Рада затверджує щорічний план розвитку, яким намагатиметься збалансувати інтереси всіх громад і реалізувати спільні проекти.
Хто виконуватиме зазначені проекти? Ймовірно, щоб не створювати новий виконавчий орган, раціональніше покласти ці функції на виконком міста, навколо якого утворено агломерацію, і в цих питаннях він буде підзвітний раді агломерації.
Хто очолюватиме раду та виконком агломерації? Можна, звісно, піти традиційним шляхом і розгорнути з цього питання тривалі дебати, підкилимні домовленості та таємні вибори. На наше переконання, логічно, щоб цю відповідальність законодавець поклав на міського голову центру агломерації. Саме він — та особа, котра найбільше зацікавлена у сталому комплексному розвитку і міста, і всіх навколишніх територій. Його становище як найбільшого донора агломерації не матиме фатальних наслідків, як це буває в акціонерних товариствах, оскільки ключові рішення щодо бюджету та проектів розвитку прийматимуться колективно, при рівному представництві всіх громад — і потужних, і не дуже.
Така проста схема утворення та діяльності ради агломерації є запорукою її успішної роботи, а якщо передбачити ще й неможливість зриву кворуму, то це унеможливить навіть смикання у бік політичних та містечкових спекуляцій і шантажу.
Від того, як швидко законодавець в особі Верховної Ради запровадить правове регулювання діяльності міських агломерацій, котрі вже де-факто утворилися навколо міст-мільйонників та більшості обласних центрів країни, залежать комфортність проживання і майбутній розвиток приблизно половини населення України.

http://dt.ua/internal/kiyiv-u-kaydanah- ... sam-_.html
  • 0

Dragon

Сообщение Dragon » Пт янв 27, 2017 07:31

Українська вчена Марина В’язовська отримала «Премію Салема 2016» – математичну премію, яку щороку присуджують молодому математику за видатні результати досліджень в сфері наукових інтересів Рафаеля Салема, насамперед у теорії рядів Фур'є.

Ця премія є надзвичайно престижною для математиків. Комісія присудила премію Марині В’язовській за її відкриття світового рівня – щодо найщільнішого пакування куль у 8 та 24-вимірних просторах з використанням методів модульних форм.

Нагадаємо, що 2016-го математик розв'язала задачу, над вирішенням якої вчені працювали кілька століть: пакування куль у 8-вимірному просторі та, у співавторстві, — в 24-вимірному. Інакше кажучи, науковець знайшла вирішення пакування куль в евклідовому просторі. Раніше задачу пакування куль було розв'язано лише для просторів із трьома і менше вимірами.

Марина В’язовська закінчила Київський природничо-науковий ліцеї № 145 та механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 2010-го захистила кандидатську дисертацію в Інституті математики НАН України на тему «Нерівності для поліномів і раціональних функцій та квадратурні формули на сфері», а 2013 року здобула ступінь доктора природничих наук у Боннському університеті, захистивши дисертацію «Модулярні функції та особливі цикли».

http://vnz.org.ua/novyny/nauka/9854-ukr ... alema-2016
  • 0

Dragon

Сообщение Dragon » Вт янв 31, 2017 08:20

16422768_1227090847379743_4129531894866906399_o.jpg

Полярное сияние однако в тренде :shock: :twisted:
  • 0

Dragon

Сообщение Dragon » Чт фев 02, 2017 09:02

Из истории отечественного машиностроения, навеяно Ребусом ;)

...відсвяткував 80-річчя творець першого українського легковика із переднім приводом ЗАЗ-1102 "Таврія" Степан Кравчун.
Степан Кравчун 1983 року очолював Запорізький автомобільний завод "Комунар". Під його керівництвом відбувався випуск автомобілів ЗАЗ-1102 "Таврія". Це був перший український автомобіль європейського зразка. На розробку автомобіля крім радянських рублів виділили $63 млн, що дало змогу закупити багато імпортних комплектуючих.
"Таврію" проектували як ціле сімейство автомобілів. Воно включало повнопривідні модифікації, пікап, фургон, вантажівка і інші версії.
Проте спочатку передньопривідний ЗАЗ випускали лише як 2-дверний хетчбек. Згодом і ЗАЗ, й інші підприємства випускали різні версії "Таврії".
Gazeta.ua пропонує найцікавіші версії автомобіля ЗАЗ "Таврія".

Прототип ЗАЗ 1102

Робота над автомобілем почалася ще у 1970 році. Прототип, який найбільше схожий на серійну версію, показали у 1979 році. Тоді у Запоріжжі взяли за основу автомобіль Ford Fiesta. На його технічні показники орієнтувалися конструктори. В серію автомобіль пішов лише у 1988 році - після ВАЗ 2108 та Москвич 2141.

ЗАЗ 1306

Чотирьомісний пікап розробив Науково-технічний центр "ЗАЗ Автотехніка". Цей автомобіль не запустили у серію, але щонайменше один екземпляр цієї версії експлуатують на українських дорогах.

НАМІ 0290

Центральний науково-дослідний автомобільний і автомоторний інститут "НАМІ" розробив на базі ЗАЗ 1102 версію для ралі-рейдів. Цей автомобіль створювали для відомого ралі "Париж-Дакар". У НАМІ було дуже мало спільного із ЗАЗ 1102: половинки дверних прорізів, половинки дверей, рамка лобового скла і саме скло. Двигун використали від ВАЗ 2106. 1,5-літровий силовий агрегат додатково форсували.

ЗАЗ 1109

До 1994 року "Таврія-Електро", отримала офіційну класифікацію як ЗАЗ-1109, пройшла стендові лабораторно-дорожні тести. На початку 1995 р. цей зразок отримав Державні номерні знаки в ДАІ. "Таврія-Електро" відповідала європейським нормам надійності, безпеки, дальності пробігу, швидкості. Автозавод, отримав від Німеччини та Швейцарії замовлення на кузови "Таврії", щоб доопрацьовати їх з перспективою подальшого оснащення машини вітчизняним електроустаткуванням.

"ЕРФ-Мобиле"

В Естонії створили спортпрототип із средньомоторним компонуванням. За основу взяли кузов ЗАЗ-1102 "Таврія". Як силового агрегату, розташованого за передніми сидіннями, використовували двигун ВАЗ-2106. Спорткар побудували в 1986 році в майстерні спорттехклубу студії "Естрекламфільм".Група конструкторів орієнтувалася на тодішні ралійні боліди знаменитої "групи Б".

"Таврія" у кузові купе

Автомобіль створив "Завод ВЕПР" як дрібносерійний прототип, що налагодити виробництво гоночних авто. Це мав бути бюджетний автомобіль для автогонок, але в цей "Таврію" зняли з виробництва.

4-дверний Хетчбек

Автомобіль був експерементальною версії. Автомобіль був 4-дверним хечтчбеком. В якого по водійській стороні були лише одні двері - для хбереження міцності кузова. Такий кузов використвують нині у Hyundai Veloster.

ЗАЗ 1102 "Тюнінг"

Цю версію пропонували дилери. У цій версії змінили передній і задній бампери та додали верхній спойлер. Була й суттєвіша переробка - капот автомобіля "Славута", який відкривався проти руху (алігаторна системою відкривання). Це покращило рівень безпеки автомобіля. Цю "Таврію" оснащували інжекторним двигуном на 1,3 л. Гальма запозичили у ВАЗ 2108.

С фотками -

http://gazeta.ua/articles/avto/_aki-rob ... 102/693370

693370_6_w_590_lq.jpg
  • 0

Dragon

Пред.След.

Вернуться в За жизнь и обо всём